graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

kutia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kutię robię na święta jest pyszna

kutia

Składniki:

kutia

 

  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych

 

 

Sposób przygotowania:

kutia
pszenicę umyć i zalać wodą i pozostawić na noc,a następnego dnia ugotować w tej wodzie przez 2 godziny na małym ogniu,mak zalać 2 szklankami wrzątku i pozostawić na 2 godziny a gdy napęcznieje odcedzić ,i dwukrotnie zmielić w maszynce,rodzynki sparzyć wrzątkiem,miód podgrzać i wymieszać ze zmielonym makiem,dodać pokrojone orzechy,rodzynki i odsączona pszenice,wszystko razem wymieszać i przełożyć do salaterki i gotowe

Tagi:

mak kutia ciasta