marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pączki waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sporządzić sos waniliowy wg.przepisu na odwrocie lub dodać eks- -trakt.Zagnieść ciasto,lepić pączki,usmażyć.Podawać z sosem i wiśniami.

Pączki waniliowe

Składniki:

Pączki waniliowe

 

  • Ciasto-(na 4 porcje):
  • 200 g.mąki tortowej,
  • 500 ml.mleka,
  • 2 jajka,
  • proszek do pieczenia,
  • 150 g.śmietany 10%,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 160 g.cukru,
  • torebka sosu waniliowego lub na mocno 3-4 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • pół cytryny,
  • 2 słoiczki wiśni drylowanych,
  • 6 łyżek soku wiśniowego,
  • 1,5 l.oleju,
  • 2 łyżki cukru pudru.

 

Sposób przygotowania:

Pączki waniliowe
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 6 łyżkami soku wiśniowego,a resztę soku zagotować z 25 dag.cukru i sokiem z cytryny.Dodać do mąki ziemniaczanej i mieszać,aż zgęstnieje.Dodać wiśnie i jes- -zce trochę gotować z 5 min.Sos waniliowy przygotować z mlekiem i 25 dag.cukru wg.przepisu na odwrocie,można dodać trochę ekstraktu waniliowego na spirytusie w wersji deser dla dorosłych.Ciasto wyrobić z podanych pozostałych składników jak mąka,jaja,śmietana,proszek do pieczenia i cukier.Smażyć porcjami na rozgrzanym oleju.Wyjąć,osączyć z tłuszczu,oprószyć cukrem pudrem.Podawać na sosie waniliowym z wiśniami.Jak się wcześniej da,można pączki nadziać przed smażeniem wiśniami obtoczonymi w sosie waniliowym.