Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kwas buraczany 1

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kwas buraczany: Obierać 1 kg buraków, podzielić każdy na cztery części i wrzucić do dużego

Kwas buraczany 1

Składniki:

Kwas buraczany 1

 

  • 1 kg buraków
  • 1/2 czarnego razowego żytniego chleba
  • pół pęczka suszonego kopru lub 1/2 torebki nasion kopru
  • główka czosnku
  • 2 goździki
  • korzeń chrzanu

Sposób przygotowania:

Kwas buraczany 1

Obierać 1 kg buraków, podzielić każdy na cztery części i wrzucić do dużego naczynia (wcześniej wyparzonego). Do tego dodać 1/2 czarnego razowego żytniego chleba (zrobionego na naturalnym zakwasie, tzn. bez nowoczesnej chemii). Włożyć 1/2 pęczka suszonego kopru lub 1/2 torebki nasion kopru, główkę czosnku podzieloną na ząbki, 2 goździki i korzeń chrzanu. Zalać letnią wodą. Postawić w ciepłym (nie gorącym) miejscu. Po trzech dniach przestawić kwas w chłodniejsze miejsce. Taki kwas buraczany dodać do barszczu.