js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Kwaśnica z łazankami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Doskonała i pożywna, doskonale rozgrzewa w zimowe dni

Kwaśnica z łazankami

Składniki:

Kwaśnica z łazankami

 

  • marchewka
  • pietruszka
  • listek laurowy
  • 150 g kiełbasy
  • 150 g boczku
  • ok. 3 szklanek soku z kiszonej kapusty
  • łyżka mąki
  • suszony majeranek i cząber
  • sól i pieprz ( w ziarnach i mielony)

 

Sposób przygotowania:

Kwaśnica z łazankami
Warzywa obrać, opłukać, zalać szklanką wody. Wrzucić listek laurowy i kilka ziaren pieprzu. Gotować 15 minut. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć, by tłuszcz się wytopił i dodać do wywaru. Wytopiony tłuszcz posypać mąką i chwilę smażyć. Połączyć z wywarem, wlewając sok z kapusty (można ewentualnie rozcieńczyć go wodą, ale zupa powinna mieć wyraźnie kwaśny smak), zagotować. Warzywa wyjąć z zupy, pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem. Doprawić ziołami. Podawać z ugotowanymi łazankami.

Tagi:

kielbasa