Sposób przygotowania:
Kwaśnica na mięsie mieszanym
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy je dwoma łyżkami majeranku oraz polewamy oliwą. Mieszamy rękami tak, by mięso równomiernie pokryło się przyprawami. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Wrzucamy mięso do wrzącej wody, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez około godzinę.
Dodajemy ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w kostkę oraz selera i pietruszkę w całości. Gotujemy około 20-30 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Dodajemy również łyżkę majeranku i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy sok z kiszonej kapusty.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wrzucamy boczek do zupy, natomiast na tłuszczu, który się wytopił robimy zasmażkę i dodajemy ją do zupy. Przyprawiamy zupę świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Wrzucamy mięso do wrzącej wody, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez około godzinę.
Dodajemy ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w kostkę oraz selera i pietruszkę w całości. Gotujemy około 20-30 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Dodajemy również łyżkę majeranku i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy sok z kiszonej kapusty.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wrzucamy boczek do zupy, natomiast na tłuszczu, który się wytopił robimy zasmażkę i dodajemy ją do zupy. Przyprawiamy zupę świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.