Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 742]

Kwaśnica na mięsie mieszanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna, mocno kwaśna zupa z dużą ilością kiszonej kapusty oraz soku z kapusty. Można ją podawać z kawałkami ugotowanego mięsa.

Kwaśnica na mięsie mieszanym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwaśnica na mięsie mieszanym

 

Sposób przygotowania:

Kwaśnica na mięsie mieszanym
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy je dwoma łyżkami majeranku oraz polewamy oliwą. Mieszamy rękami tak, by mięso równomiernie pokryło się przyprawami. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.

Wrzucamy mięso do wrzącej wody, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez około godzinę.

Dodajemy ziemniaki oraz marchewkę pokrojoną w kostkę oraz selera i pietruszkę w całości. Gotujemy około 20-30 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Dodajemy również łyżkę majeranku i gotujemy 30 minut. Następnie dodajemy sok z kiszonej kapusty.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wrzucamy boczek do zupy, natomiast na tłuszczu, który się wytopił robimy zasmażkę i dodajemy ją do zupy. Przyprawiamy zupę świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Kwaśnica na mięsie mieszanym
Mieszamy rękami tak, by mięso równomiernie pokryło się przyprawami.
Kwaśnica na mięsie mieszanym
Wrzucamy mięso do wrzącej wody, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez około godzinę.
Kwaśnica na mięsie mieszanym
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy.
Kwaśnica na mięsie mieszanym
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.