Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Kwaśny kapuśniaczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Im bardziej wyrazisty smak i im bardziej gorący, tym bardziej go uwielbiam!

Kwaśny kapuśniaczek

Składniki:

Kwaśny kapuśniaczek

 

  • Pół kilo żeberek,
  • 20 dag wędzonego boczku,
  • 2 duże cebule,
  • pół kilo kiszonej kapusty,
  • koncentrat pomidorowy
  • 3 duże ziemniaki
  • majeranek
  • mielona ostra papryka lub pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka
  • sól

Sposób przygotowania:

Kwaśny kapuśniaczek
Gotujemy wywar z żeberek, mięso wyjmujemy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kapustę można przepłukać, by nie byłą za kwaśna. Gdy ziemniaki chwilę się podgotują - do garnka wrzucamy kapustę. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek, wrzucamy do gara z zupą. Dodajemy przecier pomidorowy, wedle uznania - ja lubię dużo ;) Całość mieszamy nadal gotując. Doprawiamy papryką lub pieprzem oraz majerankiem. Gdy kapusta będzie dogotowana, na patelni od smażenia cebuli i boczku robimy zasmażkę z mąki, zalewamy wodą i dodajemy do garnka, mieszamy. Jeśli ktoś lubi rzadkie zupy, zasmażkę może pominąć. Jeśli zupa wyjdzie nam za gęsta - po prostu dolewamy wody. Jeśli ktoś lubi dożo mięsa w zupie - może obrać mieso z żeberek i również dodać do garnka.