Sposób przygotowania:
Kwaśny kapuśniaczek
Gotujemy wywar z żeberek, mięso wyjmujemy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kapustę można przepłukać, by nie byłą za kwaśna. Gdy ziemniaki chwilę się podgotują - do garnka wrzucamy kapustę. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek, wrzucamy do gara z zupą. Dodajemy przecier pomidorowy, wedle uznania - ja lubię dużo ;) Całość mieszamy nadal gotując. Doprawiamy papryką lub pieprzem oraz majerankiem. Gdy kapusta będzie dogotowana, na patelni od smażenia cebuli i boczku robimy zasmażkę z mąki, zalewamy wodą i dodajemy do garnka, mieszamy. Jeśli ktoś lubi rzadkie zupy, zasmażkę może pominąć. Jeśli zupa wyjdzie nam za gęsta - po prostu dolewamy wody. Jeśli ktoś lubi dożo mięsa w zupie - może obrać mieso z żeberek i również dodać do garnka.