jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Kwiaty z kiełbaską

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Szybkie i smaczne danie, które można jeść na ciepło lub zimno!

Kwiaty z kiełbaską Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kwiaty z kiełbaską

 

  • Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego,
  • Około 14 sztuk kiełbasek ( u mnie kornetki),
  • Białko,
  • Zioła prowansalskie, przyprawa do grilla

 

Sposób przygotowania:

Kwiaty z kiełbaską
Gotowe ciasto rozwijamy. Za pomocą noża dzielimy je na pasy o długości kiełbasek. Przygotowane kiełbaski owijamy ciastem. Tak owinięte kiełbaski nacinamy nożykiem dość głęboko, wówczas pięknie się zwiną w trakcie pieczenia. Gotowe układamy na blaszce delikatnie odchylając (jak przy ciasteczkach grzebyczkach ). Wierzch smarujemy białkiem, a następnie posypujemy ziołami i przyprawą. Kwiaty pieczemy około 20 minut w 180°C.
Kwiaty z kiełbaską
kiełbaski zawijamy w ciasto francuskie, sklejamy końce.
Kwiaty z kiełbaską
Po przełożeniu na blaszkę delikatnie odchylamy i posypujemy przyprawami