Sposób przygotowania:
Kwieciste bułeczki
Margarynę stopić i przestudzić, mleko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże. Najlepiej na stolnicę przesiać mąkę i dodać do niej cukier, drożdże, jajko oraz połowę przestudzonego tłuszczu, zagnieść ciasto. Stolnicę lekko podsypać mąką i rozwałkować cienko ciasto, następnie przy pomocy pędzla posmarować je płynnym tłuszcze i złożyć w kopertę która rozwałkować i smarując, składając wałkować do wyczerpania całego tłuszczu. Ciasto po ostatnim złożeniu schłodzić 2 godz w lodówce po czym podzielić na połowę i cienko rozwałkować. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć trzy różne kółka w największym i mniejszym w środku naciąć ciasto w gwiazdkę. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce ułożyć największe kółko i odgiąć nacięte ciasto do zewnątrz w powstały otwór włożyć mniejsze kółko i odgiąć identycznie ciasto w najmniejszy otwór włożyć całe kółeczko i ułożyć na śliwkę, całość posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym. Bułeczki piec po kolejnych 30 minutach w lodówce. Piec 25 min w temp. 180-190st
Sarenka
julcia12437
iziona