Sposób przygotowania:
La soupe aux choux
Żeberka i udko płuczemy, wkładamy do rondla, zalewamy zimną wodą, podsypujemy vegetą lub wrzucamy kostkę rosołową, dodajemy listki laurowe i gotujemy. Co jakiś czas szumujemy. W tym czasie zrumieniamy pokrojoną w kostkę cebulę, szatkujemy grubo kapustę, obieramy i kroimy w dużą kostkę ziemniaki i ścieramy marchew oraz pietruszkę na tarce jarzynowej. Kiedy mięso będzie miękkie, wyciągamy je, przecedzamy wywar i wrzucamy do niego kapustę. Posypujemy kminkiem, lubczykiem i majerankiem. Gotujemy jakieś 10 minut i wrzucamy do zupy ziemniaki. Sprawdzamy słoność wywaru - dosmaczamy, jeżeli czegoś według nas brakuje. Wrzucamy marchewkę i pietruszkę. Kiedy ziemniaki i kapusta będą miękkawe, wrzucamy pomidory z zalewą i mieszamy delikatnie. Wrzucamy podsmażoną cebulkę. Czekamy aż wszystkie warzywa będą miękkie. W tym czasie obieramy mięso z kości, kroimy na duże, grube kawałki i podsmażamy przez kilka minut na patelni, aż mięso się zrumieni. Dodajemy do zupy. Podlewamy sosem tabasco, można też dodać szczyptę papryki ostrej w proszku i trochę pieprzu czarnego. Na patelni podsmażamy na dwóch łyżkach oleju lub smalcu mąkę i kiedy będzie lekko brązowa, dodajemy do niej kilka łyżek wywaru z zupy. Mieszamy i wlewamy zasmażkę do rondla z kapuśniakiem. Gotujemy przez chwilkę et voilà! Smacznego!
mięsko
Pamplemousse
Nie za bardzo rozumiem co znaczy "skąd Pani ma takie pomysły", przecież to zwykły kapuśniak, ale o nazwie francuskiej, co jest zarazem tytułem słynnego francuskiego filmu pt. "Kapuśniaczek". Cóż w tym dziwnego?
moli
ulubionych .Mozna sobie apetytu narobic i sie rozweselic !!!