Pamplemousse

Pamplemousse

Kuchcik
[Przepisów: 6]

La soupe aux choux

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

"La soupe aux choux", czyli nasz polski kapuśniaczek na żeberkach o nutce pomidorowej. Bardzo pikantne.

La soupe aux choux

Składniki:

La soupe aux choux

 

  • 0,5 główki małej kapusty białej
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • nieduży kawałek żeberek surowych
  • 1 małe podudzie z kurczaka
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 1 duża marchew
  • 4 większe ziemniaki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki sosu tabasco lub chili
  • vegeta lub kostka rosołowa

 

Sposób przygotowania:

La soupe aux choux
Żeberka i udko płuczemy, wkładamy do rondla, zalewamy zimną wodą, podsypujemy vegetą lub wrzucamy kostkę rosołową, dodajemy listki laurowe i gotujemy. Co jakiś czas szumujemy. W tym czasie zrumieniamy pokrojoną w kostkę cebulę, szatkujemy grubo kapustę, obieramy i kroimy w dużą kostkę ziemniaki i ścieramy marchew oraz pietruszkę na tarce jarzynowej. Kiedy mięso będzie miękkie, wyciągamy je, przecedzamy wywar i wrzucamy do niego kapustę. Posypujemy kminkiem, lubczykiem i majerankiem. Gotujemy jakieś 10 minut i wrzucamy do zupy ziemniaki. Sprawdzamy słoność wywaru - dosmaczamy, jeżeli czegoś według nas brakuje. Wrzucamy marchewkę i pietruszkę. Kiedy ziemniaki i kapusta będą miękkawe, wrzucamy pomidory z zalewą i mieszamy delikatnie. Wrzucamy podsmażoną cebulkę. Czekamy aż wszystkie warzywa będą miękkie. W tym czasie obieramy mięso z kości, kroimy na duże, grube kawałki i podsmażamy przez kilka minut na patelni, aż mięso się zrumieni. Dodajemy do zupy. Podlewamy sosem tabasco, można też dodać szczyptę papryki ostrej w proszku i trochę pieprzu czarnego. Na patelni podsmażamy na dwóch łyżkach oleju lub smalcu mąkę i kiedy będzie lekko brązowa, dodajemy do niej kilka łyżek wywaru z zupy. Mieszamy i wlewamy zasmażkę do rondla z kapuśniakiem. Gotujemy przez chwilkę et voilà! Smacznego!