aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Łabędziowy Puch

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Trochę pracochlonne,ale pyszne,ciasto dobrze jest nasączyć.

Łabędziowy Puch

Składniki:

Łabędziowy Puch

 

  • CIASTO
  • 5 jaj
  • łyżeczka oleju
  • łyżka goracej wody
  • szkl.cukru
  • szkl.maki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 2 czerstwe bulki
  • 3 szkl.mleka
  • 1/2 szk.cukru
  • 1 op.wiórek kokosowych
  • 1 kostka masla
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 op.cukru waniliowego
  • DODATKI:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • DEKORACJA:
  • łyżka masla
  • 1 op.wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl.cukru

Sposób przygotowania:

Łabędziowy Puch
CIASTO:Białka z cukrem ubić,dodając żółtka,mąkę z proszkiem do pieczenia,dodać olej,wodę i wymieszać.Wlać do formy tortownicy o śr.24cm. i piec w temp.180st. ok.35 min. MASA:Bułki namoczyć w 2ch szkl.mleka i roznieść widelcem na papkę.! Szkl.mleka zagotować z cukrem,cukrem waniliowym,wiórkami kokosowymi,aż do zgestnienia,dodać namoczone bulki z mlekiem.Zagotować,dodać maslo i margarynę-stopić i ostudzić. Biszkopt przekroić na 2 części.Jedną część posmarować dżemem i połową kremu,nalożyć drugą część i posmarować resztą kremu. Łyżkę masła roztopić z wiórkami i cukrem-uprażyć.Wklepać na wierzchu w masę. Smacznego.

Tagi:

ciasto