edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Łaciaty sernik z suszonymi śliwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto wykonane na specjalne zamówienie mojego męża, który uwielbia zarówno sernik, jak i suszone śliwki

Łaciaty sernik z suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łaciaty sernik z suszonymi śliwkami

 

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego na sernik
  • 6 jajek
  • 25 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • kilka kropli olejku rumowego
  • 4 łyżki mąki pszennej + odrobina do oprószenia śliwek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka kakao
  • 8 dag suszonych śliwek kalifornijskich – miałam tylko tyle, ale spokojnie można dać nawet podwójną ilość

Sposób przygotowania:

Łaciaty sernik z suszonymi śliwkami
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiałam. Blachę o wymiarach 34x23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Śliwki pokroiłam na ćwiartki, oprószyłam mąką i wymieszałam. Białka oddzieliłam od żółtek. Miękkie masło spieniłam mikserem, dodałam cukier, cukier wanilinowy i olejek rumowy, utarłam. Nie przerywając miksowania pojedynczo dodałam żółtka, następnie po łyżce ser, a na koniec, na małych obrotach, obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Całość jeszcze chwilę miksowałam do dokładnego połączenia się składników. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodałam do masy serowej i delikatnie wymieszałam łyżką. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem. Część masy serowej odłożyłam do mniejszej miseczki – zrobiłam to na oko, tak może z 1/6 całości – dodałam do niej kakao i dokładnie wymieszałam. Do pozostałej, większej części masy dodałam pokrojone śliwki, wymieszałam i przełożyłam ja do blaszki. Na wierzchu łyżką porozkładałam nieregularne pacynki kakaowej masy. Patyczkiem do szaszłyków, zanurzając go aż do dna blaszki, narysowałam esy floresy. Wstawiłam blachę do nagrzanego piekarnika. Piekłam 1 godzinę, z czego przez pierwsze 30 minut w temperaturze 160 stopni, a następnie zmniejszyłam ją do 155 stopni, bo uznałam, że za szybko się przypieka. Ciasto wystudziłam w lekko uchylonym piekarniku.
Łaciaty sernik z suszonymi śliwkami
Poszczególne etapy przygotowania masy serowej.
Łaciaty sernik z suszonymi śliwkami
Do części masy dodałam łyżkę kakao i dokładnie wymieszałam.
Łaciaty sernik z suszonymi śliwkami
Z kakaowej masy zrobiłam na wierzchu ciasta nieregularne wzory.
Łaciaty sernik z suszonymi śliwkami
Ciasto bezpośrednio po przestudzeniu i wyjęciu z piekarnika.