Sposób przygotowania:
łamańce z makiem
Ciasto: mąkę rozkruszyć z masłem na stolnicy, dodać żółtko, cukier i śmietanę. Zagnieść ciasto, rozwałkować cienko, kroić w wąskie na dwa centymetry i długie na dziesięć centymetrów paski i upiec w średnio gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor.
Mak: mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu około piętnaście minut. Po czym odsączyć na sitku i przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego maku dodać miód, pokrojoną skórkę pomarańczową, sparzone i obrane ze skórki migdały lub orzechy, utłuczoną wanilię. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dodać słodkiej śmietanki.
Masę makową przełożyć do szklanej salaterki i udekorować łamańcami.
Mak: mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu około piętnaście minut. Po czym odsączyć na sitku i przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego maku dodać miód, pokrojoną skórkę pomarańczową, sparzone i obrane ze skórki migdały lub orzechy, utłuczoną wanilię. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dodać słodkiej śmietanki.
Masę makową przełożyć do szklanej salaterki i udekorować łamańcami.