agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Lambada- pyszne ciasto- polecam

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna lambada o lekko kwaskowym smaku, nie jest słodka i mdląca

Lambada- pyszne ciasto- polecam Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lambada- pyszne ciasto- polecam

 

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 opak
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • jajka 8 szt
  • cukier kryształ 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 1,5
  • sól 1 szczypta
  • sok pomarańczowy 100% - 1 litr
  • 6 łyżeczek cukru do soku
  • 3 budynie śmietankowe
  • 0,5 litra śmietanki 30%
  • śmietanfix 2 sztuki
  • polewa czekoladowa 1 sztuka
  • galaretka cytrynowa 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Lambada- pyszne ciasto- polecam
Przygotować niezbędne składniki na ciasto, w dalszej kolejności jajka kurze sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek, białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier kryształ, cukier waniliowy i w dalszym ciągu ubijać. Przesiać mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przelać ciasto do blaszki prostokątnej o wymiarach 25X36 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i przelać ciasto biszkoptowe do tortownicy. Piec przez około 40- 45 minut w temperaturze 200 stopni C. Ostudzić biszkopt. Sok zagotować w garnku z cukrem, odlewając wcześniej 1 szklankę soku i rozprowadzić w soku budynie i wlać do gotującego się soku. Wymieszać i gorące wylać na biszkopt. Ostudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Ubić na sztywno śmietanę ze śmietan-fiksami i wlać do niej ostudzoną galaretkę, wymieszać i wyłożyć na ciasto, rozprowadzić i rozpuścić polewę czekoladową tworząc na cieście wzory.
Lambada- pyszne ciasto- polecam
najpierw pieczemy biszkopt który stanowi podstawę ciasta
Lambada- pyszne ciasto- polecam
sok gotujemy z budyniami i z cukrem i wylewamy na biszkopt
Lambada- pyszne ciasto- polecam
gorące wylewamy na biszkopt i rozsmarowujemy
Lambada- pyszne ciasto- polecam
tak prezentuje sięcałe i gotowe ciasto- polecam

Tagi:

jajko jajka