dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Lasagne all arrabbista

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Włoski przysmak sporządzony po mojemu. Bardzo ostra i charakterystyczna lazania nie trudna w wykonaniu.

Lasagne all arrabbista Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne all arrabbista

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne all arrabbista
Płaty makaronu lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy posiekane papryczki (ja dałam bez pestek). Następnie dodajemy koncentrat i chwilę smażymy. Do cebuli dodajemy pomidory (pokrojone w kostkę) wraz z zalewą.oraz bulion. Zagotowujemy i gotujemy ok 10 minut. Doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy pokrojonego tuńczyka i fasolę. Dno formy do zapiekania skrapiamy oliwą. Następnie smarujemy niewielką ilością sou. Układamy warstwę makaronu. Polewamy sosem. Ścieramy część koziego sera i ponowienie układamy makaron. Ponownie smarujemy sosem i posypujemy startym kozim serem. Układamy ostatnią warstwę makaronu. Smarujemy pozostałym sosem. Posypujemy startym żółtym serem i kozim serem. Pieczemy ok 45 minut w 175 stopniach. Smacznego!
Lasagne all arrabbista
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Lasagne all arrabbista
Do cebuli dodajemy pomidory z puszki i dusimy ok 10 minut.
Lasagne all arrabbista
Na koniec do sosu dodajemy tuńczyka i fasolę.
Lasagne all arrabbista
Na przemian układamy makaron, sos i ser.