Swobodna_84

Swobodna_84

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Lasagne z mięsem i szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwy przepis na lasagne z mięsem i szpinakiem

Lasagne z mięsem i szpinakiem

Składniki:

Lasagne z mięsem i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z mięsem i szpinakiem
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie razem z wyciśniętymi trzema ząbkami czosnku. Dodać mielone mięso, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić do miękkości.Na drugiej patelni rozpuścić odrobinę masła i dodać szpinak. Jak wyparuje z niego woda wbić 1 jajko, dodać pół sera feta i całą mozzarellę (uprzednio pokrojone w kostkę). Doprawić 3 ząbkami czosnku (przeciśniętymi przez praskę), solą, pieprzem, bazylią i oregano.Sos beszamelowy: Na małym ogniu na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 3-4 łyżki mąki i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką wlewać powoli zimne mleko (2 szklanki) stale mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła. Układać 4 warstwy w następującej kolejności: płat lasagne, mięso, starty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego, płat lasagne, szpinak, starty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego, płat lasagne itd. Na wierzchu przykryć płatem lasagne, posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać resztą sera. Zapiekać w piekarniku ok 30 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu wyłożyć na talerze i udekorować świeżymi ziołami.