Sposób przygotowania:
Lasagne - dukan
CIASTO: skrobię, otręby i żółtka mieszamy - zagniatamy ciasto. Ciasto posypujemy odrobiną skrobii i rozwałkowujemy. Wycinamy kształty, można standardowo kwadraty, czy prostokąty - u mnie kółka wycięte filiżanką. Gotowe "płatki" lasagne wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, i gotujemy około 6 minut. Uwagi: ciasto nie może być bardzo cienkie, ponieważ się rozpada!
FARSZ: pomidory z puszki przekładamy go garnka i blendujemy.. Trzy łyżki sosu wlewamy na patelnię, dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka, mięso mielone, przyprawy (sól, pieprz, czosnek i bazylię) i smażymy. Resztę sosu wlewamy do garnka i doprawiamy chilli.
WYKONANIE: na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy płatek lasagne, nakładamy farsz mięsny, przykrywamy płatkiem, polewamy sosem i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180stopni. Po tym czasie nakładamy ser i pieczemy do momentu aż się stopi. Gotową lasagne posypujemy czymś zielonym :)
FARSZ: pomidory z puszki przekładamy go garnka i blendujemy.. Trzy łyżki sosu wlewamy na patelnię, dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka, mięso mielone, przyprawy (sól, pieprz, czosnek i bazylię) i smażymy. Resztę sosu wlewamy do garnka i doprawiamy chilli.
WYKONANIE: na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy płatek lasagne, nakładamy farsz mięsny, przykrywamy płatkiem, polewamy sosem i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180stopni. Po tym czasie nakładamy ser i pieczemy do momentu aż się stopi. Gotową lasagne posypujemy czymś zielonym :)