cabler

cabler

Kucharz
[Przepisów: 16]

Lasagne po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wariacje na temat światowych potraw we własnej kuchni

Lasagne po polsku

Składniki:

Lasagne po polsku

 

  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (0,5 kr)
  • Makaron krajanka (paczka 0,5 kg)
  • 2 puszki pomidorów
  • Ser żółty
  • Wino czerwone wytrawne lub półwytrawne
  • Sos sojowy (ciemny)
  • Pieprz
  • Sól
  • Czerwona papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Lasagne po polsku
Mięso przysmażamy na patelni. Doprawiamy pieprzem, solą oraz paprykami. W trakcie smażenie dolewamy do mięsa pół szklanki wina odrobinę sosu sojowego.Dusimy do odparowania. Do mięsa dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki. Dalej dusimy. Gotujemy paczkę makaronu krajanka. Ucieramy ser żółty. Piekarnik nagrzewany do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu, posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika na ok 5 min (do roztopienia sera). Wyjmujemy naczynie. polewamy całość sosem z mięsem, kładziemy makaron, posypujemy serem. Znów zapiekamy. Polewamy pozostałym sosem, posypujemy grubą warstwą sera. Znów zapiekamy. Ozdabiamy listkami bazylii. Dodatkowo każdą warstwę sera można posypywać czerwoną papryką (słodką i/lub ostrą według uznania).