Sposób przygotowania:
Lasagne rybne z mozarellą
Kapustę oczyścić, opłukać, wyciąć liście. Oddzielić liście, włożyć je do posolonego wrzątku. Gotować około 2 minuty. Przelać na sitku zimna wodą, odsączyć. Rybę (np. mintaj, morszczuk) opłukać i wytrzeć. Następnie pociąć na kawałki i oprószyć solą oraz pieprzem. (ew. skropić sokiem z cytryny). Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Masło stopić, oprószyć mąką, zasmażyć, nie rumieniąc. Zasmażkę połączyć z zimnym mlekiem oraz bulionem. Ciągle mieszając, gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Żaroodporną, formę posmarować tłuszczem. Na dnie rozsmarować kilka łyżek przygotowanego sosu beszamelowego. Na warstwie sosu ułożyć na przemian liście kapusty i kawałki ryby. Każdą warstwę cienko smarować beszamelem. Na wierzchu zapiekanki ułożyć pokrojoną w grube plastry mozzarellę. Lasagne wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Piec około 40-50 minut.