Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Lasagne wg kuchcikowo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

dobry pomysł na mięso mielone

Lasagne wg kuchcikowo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lasagne wg kuchcikowo

 

  • pół kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • makaron lasagne
  • ser żółty
  • sól i pieprz
  • oregano

 

  • beszamel:
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • około szklanki mleka, może być więcej

 

Sposób przygotowania:

Lasagne wg kuchcikowo
Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule i czosnek. Dodać mięso mielone. Chwilę wszystko razem podsmażać. Po tym czasie wlać koncentrat pomidorowy i przyprawy, z dużą ilością oregano. Wszystko razem smażyć jakieś 15-20 minut. Ser żółty zetrzeć na tarce. SOS BESZAMEL: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Uwaga musi pozostać biała. Wlać mleku i ciągle mieszać, aż się zagotuje, by nie był zbyt gęsty. Na płaskim naczyniu żaroodpornym lub blaszce ułożyć warstwę sosu beszamelu na tym ułożyć makron lasagne, mięso, ser żółty, makaron, sos, mięso, ser żółty. Tak aż do wyczerpania składników, Makaron i ser muszą być ostatnią warstwą. Zapiekać około 45 minut w temp 200 st C
Lasagne wg kuchcikowo
Wszystkie skaldniki na lasagne razem przesmażyć
Lasagne wg kuchcikowo
Układać wszystko warstwami w tej samej kolejności
Lasagne wg kuchcikowo
Kiedy tylko wyjmiemy z piekarnika od razu należy podawać