Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Lasagne z dyni i masłem szałwiowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łagodna wersja lasagne dla wegetarian. Idealna na lunch w jesienne popołudnie z pysznym ziołowym masłem szałwiowym.

Lasagne z dyni i masłem szałwiowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne z dyni i masłem szałwiowym

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z dyni i masłem szałwiowym
Dynie dzielimy na kawałki (z miąższem i skórą), smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy ok 25 minut. Wydrążamy nasiona obieramy i odkładamy do ostudzenia. Połowę masła roztapiamy i dodajemy szałwie smażymy ok 4 minut i dodajemy resztę masła. Plastry makarony wrzucamy do gotującej się wody na ok 30- 40 sekund. Naczynie żaroodporne nacieramy łyżką masła bez szałwii. Smietanę mieszamy z parmezanem (zostawiamy ok 2 łyzek na później) mieszkamy mase z dynią dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Nakładamy makaron na przemian z farszem i masłem szałwiowym. Na końcu ostanią warstę smarujemy tylko masłem i nakładamy pozostawioną masę. Całość wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
Lasagne z dyni i masłem szałwiowym
Płaty lasagne wrzucamy na 30 sekund do wrzącej wody
Lasagne z dyni i masłem szałwiowym
Aromatyczne masło szałwiowe należy uważać aby nie spalić masła
Lasagne z dyni i masłem szałwiowym
Upieczoną dynię mieszamy z resztą składyników farszu
Lasagne z dyni i masłem szałwiowym
w naczyniu żaroodpornym budujemy warstwy

Tagi:

sery ser dynia