Sposób przygotowania:
Lasagne z dyni i masłem szałwiowym
Dynie dzielimy na kawałki (z miąższem i skórą), smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy ok 25 minut. Wydrążamy nasiona obieramy i odkładamy do ostudzenia. Połowę masła roztapiamy i dodajemy szałwie smażymy ok 4 minut i dodajemy resztę masła. Plastry makarony wrzucamy do gotującej się wody na ok 30- 40 sekund. Naczynie żaroodporne nacieramy łyżką masła bez szałwii. Smietanę mieszamy z parmezanem (zostawiamy ok 2 łyzek na później) mieszkamy mase z dynią dodajemy przyprawy i całość mieszamy. Nakładamy makaron na przemian z farszem i masłem szałwiowym. Na końcu ostanią warstę smarujemy tylko masłem i nakładamy pozostawioną masę. Całość wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.