Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Lasagne z kapusty włoskiej

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Liście kapusty gotować 2 minuty w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i osączyć. Z

Lasagne z kapusty włoskiej

Składniki:

Lasagne z kapusty włoskiej

 

  • główka kapusty włoskiej

 

 

 

 

  • po 5 łyżek masła i mąki

 

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

 

  • po 1/2 l bulionu i mleka

 

  • pęczek natki

 

  • 20 dag szynki

 

  • 8 płatów lasagne

 

  • 10 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Lasagne z kapusty włoskiej
Liście kapusty gotować 2 minuty w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i osączyć. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać koncentrat. Wlać mleko i bulion, gotować 5 minut na małym ogniu. Dodać posiekaną natkę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Nasmarować tłuszczem formę do zapiekanek, wyłożyć ją połową liści kapusty. Przykryć połową plasterków szynki i wlać 1/3 sosu. Przy kryć płatami lasagne i resztą szynki. Polać potową pozostałego sosu, na wierzchu ułożyć resztę kapusty i polać resztą sosu. Posypać startym serem, piec ok. 40 minut w temp. 200°C. (1 porcja - 570 kcal)