Sposób przygotowania:
lasagne z marchewką
Makaron ugotować w osolonym wrzatku w/g przepisu na opakowaniu, odcedzić i przestudzić. Marchewki obrać i zetrzec na tarce o grubych oczkach. Ser rownież zetrzeć. Masło i olej rozgrzac w głębokim rondlu, dodać mąkę i zasmażyć cały czas mieszając. Nastepnie wlac mleko, podgrzać i zdjąc z ognia. Do sosu dodac2/3 startego żółtego sera, marchewke i jajka rozkłócone widelcem.Wszystko dobrze wymieszać. Dopawić sola i pieprzem. Naczynie do zapiekania natłuścić i przykryć spód masa marchewkową, następnie układać warstwowo makaron i mase , aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa ma być makaron. Lasagne posypac resztą sera, wstawic do piekarnika magrzanego do temp.170 st. i zapiekac ok.45 minut. Po upieczeniu mozna posypac natką pietruszki..
Dorcia