Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Lasagne z mięsem mielonym i beszamelem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne lasagne z mięsem mielonym i delikatnym sosem beszamelowym.

Lasagne z mięsem mielonym i beszamelem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lasagne z mięsem mielonym i beszamelem

 

  • Sos beszamelowy

 

  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • mleko - 0,5 l
  • sól , pieprz - 1 szczypta
  • gałka muszkatałowa , vegeta - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szczypta
  • żółtko- 1 szt

 

 

 

 

  • Warstwa mięsna

 

  • cebula - 2 szt
  • czosnek - 4 ząbki
  • pieczarki - ok. 30o g
  • mięso mielone wieprzowe - 400 g
  • sól , pieprz , chili , papryka
  • przecier pomidorowy - 4 łyżki
  • olej - 100 ml

 

 

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • makaron lasagne - ok. 200 - 250 g
  • ser żółty - ok. 300 g

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z mięsem mielonym i beszamelem
Sos: Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku. Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia. Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i vegetą. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Zagotowujemy ciągle mieszając. Studzimy. Dodajemy żółtko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.



Warstwa mięsna:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.



Dodatkowo: Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.



Całość: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami: - sos - makaron - mięso - ser - sos - makaron - mięso - serPieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.Dodatkowo górę możemy posmarować jeszcze koncentratem wymieszanym z odrobiną szczypiorku czy też innych ziół!Smacznego!
Lasagne z mięsem mielonym i beszamelem
" Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym "