Sposób przygotowania:
Lasagne z mięsem wieprzowym
Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak jak w przepisie na opakowaniu. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso i smażyć aż mięso będzie gotowe. Przyprawić solą i pieprzem.
Pieczarki oddzielnie usmażyć na oleju i maśle, przyprawić. Dodać do mięsa pieczarki, przecier pomidorowy, czosnek i zioła. Smażyć jeszcze kilka minut.
Przygotować sos beszamelowy: zagotować mleko z zielem i liściem laurowym. Odstawić do ostudzenia. Rozgrzać masło na patelni, dodać mąkę i mieszać, żeby się nie przypaliła. Dolewać stopniowo mleko do mąki mieszając energicznie. Doprawić do smaku
Pieczarki oddzielnie usmażyć na oleju i maśle, przyprawić. Dodać do mięsa pieczarki, przecier pomidorowy, czosnek i zioła. Smażyć jeszcze kilka minut.
Przygotować sos beszamelowy: zagotować mleko z zielem i liściem laurowym. Odstawić do ostudzenia. Rozgrzać masło na patelni, dodać mąkę i mieszać, żeby się nie przypaliła. Dolewać stopniowo mleko do mąki mieszając energicznie. Doprawić do smaku
Przygotowanie farszu
Cebulę i mięso smażymy. Pieczarki smażymy oddzielnie na oleju i maśle. Łączymy razem i dodajemy resztę składników.
Układanie lasagne
Układamy warstwami lasagne w kolejności: makaron, mięso, ser żółty, sos beszamelowy. Wierzch sypiemy obficie serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach.