justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Lasagne z mięsem wieprzowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo syta, wyrazista w smaku, czosnkowa. Królowa stołu, świetne danie dla gości. Jej smak sprawia, że chce się więcej.

Lasagne z mięsem wieprzowym

Składniki:

Lasagne z mięsem wieprzowym

 

  • makaron lasagne 2 opakowania
  • karkówka wieprzowa 1 kg
  • pieczarki 500 g
  • 5 ząbków czosnku
  • cebula 1 duża
  • 2 kartoniki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • suszona bazylia 2 łyżeczki
  • suszone oregano 2 łyżeczki
  • olej do smażenia
  • masło 2 łyżki
  • ser żółty około 40 dkg

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z mięsem wieprzowym
Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak jak w przepisie na opakowaniu. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso i smażyć aż mięso będzie gotowe. Przyprawić solą i pieprzem.

Pieczarki oddzielnie usmażyć na oleju i maśle, przyprawić. Dodać do mięsa pieczarki, przecier pomidorowy, czosnek i zioła. Smażyć jeszcze kilka minut.

Przygotować sos beszamelowy: zagotować mleko z zielem i liściem laurowym. Odstawić do ostudzenia. Rozgrzać masło na patelni, dodać mąkę i mieszać, żeby się nie przypaliła. Dolewać stopniowo mleko do mąki mieszając energicznie. Doprawić do smaku

Przygotowanie farszu

Lasagne z mięsem wieprzowym
Zdjęcie do przepisu - Lasagne z mięsem wieprzowym - justynkag

Cebulę i mięso smażymy. Pieczarki smażymy oddzielnie na oleju i maśle. Łączymy razem i dodajemy resztę składników.

Układanie lasagne

Lasagne z mięsem wieprzowym
Zdjęcie do przepisu - Lasagne z mięsem wieprzowym - justynkag

Układamy warstwami lasagne w kolejności: makaron, mięso, ser żółty, sos beszamelowy. Wierzch sypiemy obficie serem żółtym starym na tarce o dużych oczkach.


Tagi:

makaron sery ser