Sposób przygotowania:
Lasagne z warzywami
Warzywa oczyściłam i obrałam w razie konieczności. Na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego zeszkliłam cebulę pokrojoną w pióra. Dodałam papryki pokrojone w paski, smażyłam kilka minut mieszając.
Następnie dołożyłam kawałki cukinii i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po kolejnych kilku minutach smażenia dodałam plastry brokułu i pieczarek.
Całość doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i smażyłam parę minut. Na koniec wlałam passatę pomidorową i wsypałam zioła prowansalskie, dusiłam ok. 5 minut.
W razie konieczności należy dodać do gotowania trochę wody, tak aby w sosie było sporo płynu. W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli do której wkładałam plastry suchego makaronu, każdy na 2-3 minuty.
Naczynie żaroodporne (ok. 40 x 25 cm) wysmarowałam masłem, na dnie ułożyłam 6 plastrów makaronu. Następnie ułożyłam warstwę warzyw i posypałam ją startym serem.
W ten sam sposób układałam kolejne warstwy – ostatnią warstwę makaronu polałam resztą sosu pomidorowego (już bez warzyw) i posypałam wiórkami masła.
Naczynie przykryłam folią aluminiową i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut.
Po tym czasie zdjęłam folię i podpiekłam zapiekankę jeszcze ok. 5 minut.
Następnie dołożyłam kawałki cukinii i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po kolejnych kilku minutach smażenia dodałam plastry brokułu i pieczarek.
Całość doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam i smażyłam parę minut. Na koniec wlałam passatę pomidorową i wsypałam zioła prowansalskie, dusiłam ok. 5 minut.
W razie konieczności należy dodać do gotowania trochę wody, tak aby w sosie było sporo płynu. W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli do której wkładałam plastry suchego makaronu, każdy na 2-3 minuty.
Naczynie żaroodporne (ok. 40 x 25 cm) wysmarowałam masłem, na dnie ułożyłam 6 plastrów makaronu. Następnie ułożyłam warstwę warzyw i posypałam ją startym serem.
W ten sam sposób układałam kolejne warstwy – ostatnią warstwę makaronu polałam resztą sosu pomidorowego (już bez warzyw) i posypałam wiórkami masła.
Naczynie przykryłam folią aluminiową i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut.
Po tym czasie zdjęłam folię i podpiekłam zapiekankę jeszcze ok. 5 minut.