Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Lasagne ze szpinakiem i cukinią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Lasagne to najsłynniejsza włoska zapiekanka makaronowa w tym wydaniu ze szpinakiem i cukinią. Smacznego.

Lasagne ze szpinakiem i cukinią

Składniki:

Lasagne ze szpinakiem i cukinią

 

Beszamel

Sposób przygotowania:

Lasagne ze szpinakiem i cukinią
Do garnka wlej mleko i zagotuj je, na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę, kiedy zasmażka zacznie się pienić wtedy zacznij stopniowo dodawać ją do mleka, tak powstały sos beszamelowy dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Obrany i posiekany czosnek zeszklij na maśle po chwili dodaj liście szpinaku i startą na tartce cukinię, całość dopraw solą i pieprzem.

Brytfannę lub blachę do pieczenia nasmaruj odrobiną tłuszczu i układaj warstwami makaron, sos beszamelowy i uduszone warzywa, czynność tę powtarzaj 4 razy.

Wierzch zapiekanki posmaruj sosem pomidorowym i posyp serem, piecz 30min w 200 stopniach.