Sposób przygotowania:
Lasagne ze szpinakiem i boczniakami
Płatki lasagne ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Gotować krótko do 5min, w dużej ilości wody i po parę sztuk. Wykładać na ściereczkę każdy płatek oddzielnie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Oczyszczone boczniaki pokroić i smażyć z cebulą. Posolić i odłożyć. Rozpuścić masło na patelni dodając mąkę. Smażyć 1-2 minuty, nie dopuszczając, aby mąką się przyrumieniła. Wlewać powoli mleko mieszając intensywnie do czasu, aż sos będzie jednolity. Dodać rozmrożony szpinak, przecisnąć przez praskę czosnek, sól i pieprz. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty wlać jeszcze mleko. Dno naczynia do zapiekania (23x30) posmarować niewielką ilością sosu, ułożyć cztery płatki lasagne jeden przy drugim. Nałożyć warstwę sosu szpinakowego, boczniaki i posypać startą mozzarellą. Przykryć kolejną warstwą makaronu. Wierzch posmarować sosem i posypać serem. Warstwa powinno być cztery. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40min. Po upieczeniu lasagne chwilę odstawić, bo będzie lepiej się kroiła. Smacznego!