Sposób przygotowania:
Łatwe drozdzowe z truskawka i pomarancza
Drozdze rozetrzec z 3 lyzkami cukru, dodac 3 lyzki maki oraz cieple (nie moze byc gorace!!!) mleko.Calosc wymieszac i odstawic w cieple miejsce, bez przciagu, do wyrosniecia. Make, roztrzepane jajko,cukier, maslo, sol, woda wymieszac z drozdzowa masa, wyrobic i ponownie odstawic do wyrosniecia az mniej wiecej ciasto podwoi swoja wielkosc. Nastepnie zagniesc i rozwaklowac lekko tak aby pasowalo na blaszke, Blaszke wylozyc papierem do pieczenia, wylozyc ciasto oraz rozlozyc na nim pokrojone truskawki z pokrojona pomarancza. Ciasto posypujemy kruszonka (daje duzo kruoszonki bo u mnie kazdy ja uwielbia) i odstawiamy jeszcze na ok15 minut aby podroslo a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180°C. Ciasto pieczemy ok 50 minut. Pod koniec pieczenia mozna sprawdzic wykalaczka czy ciasto jest juz gotowe. Po ostygnieciu polewamy lukrem.ps. Kruszonke przygotowujemy : 4 lyzki masla roztopionego, 6 lyzek maki i 4 lyzki cukru,mieszamy razem skladniki i posypujemy nim ciasto. Lukier: ja daje ok pol 3/4 szklanki cukru pudru, do ktorego powolutku dolewam mleko plus kilka kropli cytryny lub aromatu smietankowego.
haniakson
Sarenka
Lady Marmolada
danusia29
lilalo