Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Łatwy chleb tostowy z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwy i szybki w przygotowaniu chlebek.

Łatwy chleb tostowy z ziarnami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łatwy chleb tostowy z ziarnami

 

  • mąka pszenna (użyłam tortowej) - 330g
  • drożdże świeże - 15g
  • cukier - łyżeczka
  • sól - łyżeczka
  • woda letnia (o temp. 40 stopni) - 200ml
  • oliwa z oliwek - 2 krople
  • ziarno siemienia lnianego - łyżka
  • ziarno słonecznika - łyżka

Sposób przygotowania:

Łatwy chleb tostowy z ziarnami
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól. Przygotowujemy zaczyn - do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 50ml wody (z 200ml) i łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 10-15 minut do napuszenia. Gdy zaczyn ładnie nam urośnie, dodajemy go wraz z oliwą ziarnami i wodą do mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto - najlepiej przez ok 10 minut. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach. Kroimy po ostudzeniu.
Łatwy chleb tostowy z ziarnami
Z drożdży mąki cukru i wody przygotowujemy zaczyn
Łatwy chleb tostowy z ziarnami
Gdy zaczyn się napuszy łączymy go z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto
Łatwy chleb tostowy z ziarnami
Przekładamy wyrobione ciasto do formy keksowej
Łatwy chleb tostowy z ziarnami
Gdy ciasto podwoi objętość wstawiamy je do piekarnika i pieczemy

Tagi:

chleb pieczywo