Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Łatwy i szybki biszkopt

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwy i szybki w wykonaniu biszkopt idealny do tortów

Łatwy i szybki biszkopt Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łatwy i szybki biszkopt

 

  • Biszkopt w dwóch wersjach: jasna i ciemna
  • forma o średnicy 22cm lub 24cm
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Wersja ciemna:
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Łatwy i szybki biszkopt
Białka oddzielam od żółtek. Ubijam pianę ok.5min, za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodaję cukier. Ubijam , aż piana bedzie błyszcząca i nie wypadnie z naczynia. Dodaje żółtka i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Mąkę przesiewam  z proszkiem do pieczenia (i kakao) przesiewam przez sitko. Wsypuję do masy jajecznej, mieszam delikatnie za pomoca szpatułki, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.Ważne by piana z białek nie straciła swej lekkości i objętości.  Wlewam do formy (dno wyścielone papierem do pieczenia , boki posmarowane masłem). Wkładam do piekarnika nagrzanego na 180st na 30min.
Łatwy i szybki biszkopt
Za pomocą miksera ubijam pianę z białek
Łatwy i szybki biszkopt
Do gotowej piany dodaję żółtka i mieszam
Łatwy i szybki biszkopt
Mąkę przesiewam przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao
Łatwy i szybki biszkopt
Gotową masę wlewam do formy