gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Tort makowy z masą i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszne ciasto. Tort, który z powodzeniem można zrobić na niejedną imprezę w domu. Polecam, przepis jest łatwy.

Tort makowy z masą i owocami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort makowy z masą i owocami

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka sypkiego maku

MASA

  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kostka margaryny
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

DODATKI

Sposób przygotowania:

Tort makowy z masą i owocami
BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i miksować na wolnych obrotach miksera. Następnie łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec, także łyżką dodać mak. Przełożyć do wysmarowanej margaryną tortownicy i piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż na 3 części.

MASA: większość mleka zagotować, w mniejszej wymieszać wszystkie składniki prócz cukru i margaryny. Wymieszane składniki z mlekiem przelać do gotującego się mleka i mieszać do zagotowania się. Kiedy zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu letniego budyniu. Zmiksować.

Masą przełożyć ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć trochę masy, uprażone migdały i dowolne owoce. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Tort makowy z masą i owocami
Na sam początek przygotować masę na biszkopta.
Tort makowy z masą i owocami
Masę przełożyć do tortownicy i po upieczeniu przekroić na 3 części.
Tort makowy z masą i owocami
Następnie przygotować masę budyniową wg przepisu.
Tort makowy z masą i owocami
Masą przełożyć przekrojone biszkopty. Udekorować
Tort makowy z masą i owocami
Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.

Tagi:

jajko jajka mak