Sposób przygotowania:
Lazania
W sporym garnku zagotować osoloną wodę(ja gotuję w dwóch,wtedy jest szybciej)W między czasie rozgrzewamy na patelni olej,podsmażamy mięso,dodajemy posiekana cebulę i czosnek.Kiedy wszystko się usmaży na złoto dodajemy przecier i przyprawiamy solą,pieprzem i bazylią.Chwilę wszystko razem smażymy na małym ogniu.Rozgrzewamy piekarnik do 250st.C.Przygotowujemy sos beszamel,albo samemu,albo gotowy(w zależności od zdolnośc)i. Gdy woda zawrze zmniejszamy ogień i blanszujemy kilka minut kazdy płat lazani osobno i układamy na czystej ściereczce,robiąc odstępy żeby się nie sklejały. maczynie zaroodporne smarujemy tłuszczem.W naczyniu układamy na dnie płaty lazani tak żeby na siebie troche nachodziły,następnie mięso,sos,ser i powtarzamy aż skończa sie składniki.Ostatnią warstwą ma być ser.Przykrywamy naczynię pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30min.Ja najbardziej lubię odgrzewaną lazanie,wtedy najlepiej widać warstwy.