Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Lazania - Lasagne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Przepis jest inny niż tradycyjna lasagne, ale równie dobry.;) (nie używam sosu beszamelowego głównie po to by zmniejszyć kaloryczność dania

Lazania - Lasagne

Składniki:

Lazania - Lasagne

 

  • Składniki:
  •  700 g mięsa mielonego
  •  makaron typu Lasagne
  •  2 duże cebule
  •  4 ząbki czosnku
  •  200 g pieczarek
  •  2 puszki pomidorów z puszki
  • ser żółty (w plastrach lub tarty) ok. 150-200g
  •  przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka
  •  2 marchewki
  •  1 duża papryka
  •  olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Lazania - Lasagne
Cebulę, pieczarki, paprykę i czosnek pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać mięso i smażyć przez kilka minut. Całość połączyć z pomidorami, dodać przyprawy według uznania. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy nieco sosu i układamy płaty makaronu (można go wcześniej obgotować przez kilka minut, aby skrócić czas pieczenia). Wykładamy warstwę sosu, posypujemy serem, oregano. Postępujemy tak, aż do wyczerpania nadzienia. Ostania warstwa makaronu powinna być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut.