Sposób przygotowania:
Lazania z brokułem
Płaty makaronu obgotować we wrzątku 2-3 minutki. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. Dobrze osączyć i wystudzić. Ugotowanego brokuła rozgnieść na pure. Dodać ricottę i drobno starty ser cheddar. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Przygotować beszamel.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Do farszu brokułowego dodać 4 łyżki beszamelu i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć 2 płaty makaronu i posmarować brokułowym farszem i ponownie 2 płaty makaronu i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to płaty makaronu.
Całość polać beszamelem. Posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekac aż wierzch się przyrumieni , ok 20-30 minut.
Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Do farszu brokułowego dodać 4 łyżki beszamelu i dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć 2 płaty makaronu i posmarować brokułowym farszem i ponownie 2 płaty makaronu i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to płaty makaronu.
Całość polać beszamelem. Posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekac aż wierzch się przyrumieni , ok 20-30 minut.