Sposób przygotowania:
Lazania z sosem beszamelowym
Sos beszamelowy:
Wrondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Mleko podgrzewamy. Jak masa lekko zbrązowieje dodajemy ciepłe mleko i intensywnie mieszamy aby nie było grudek. Przyprawiamy. Zdejmujemy z ognia.
Sos mięsno -pomidorowy:
Na rozgrzaną patelnię, wlewamy olej i dodajemy mięso, po chwili dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy ok 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, zioła i przyprawy.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy część sosu mięsno-pomidorowego, następnie beszamel, ser i płaty makaronowe i tak na przemian (2X) na końcu beszamel z serem.
Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach.
Wrondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Mleko podgrzewamy. Jak masa lekko zbrązowieje dodajemy ciepłe mleko i intensywnie mieszamy aby nie było grudek. Przyprawiamy. Zdejmujemy z ognia.
Sos mięsno -pomidorowy:
Na rozgrzaną patelnię, wlewamy olej i dodajemy mięso, po chwili dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy ok 10 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, zioła i przyprawy.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy część sosu mięsno-pomidorowego, następnie beszamel, ser i płaty makaronowe i tak na przemian (2X) na końcu beszamel z serem.
Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach.