Sposób przygotowania:
Lazania z kaszą oraz komosą ryżowąWykonanie farszu do lazanii :
Mięso mielone wkładamy do patelni, podlewając lekko oliwa z oliwek i smażymy. W trakcie smażenie dodajemy ser z borowikiem i razem dusimy. Podlewamy wodą i dusimy, aż ser się rozpuści a mięso będzie miękkie. Dodajemy 4 łyżki keczupu nadal mieszając. Zostawiamy pod przykryciem niech podusi się jeszcze chwilkę. Makaron gotujemy koło 7-8 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kasze i komosę gotujemy koło 15 minut , odcedzamy i przekładamy do mięsa mielonego z sosem. Zostawiamy pod przykryciem kasza i komosa wchłoną sos. Farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego na makaron ,i tak po kolei makaron , farsz i zalewamy sosem beszamelowym. Posypujemy startym serem. Pieczemy w 200 stopniach koło 35-40 minut :)
Wykonanie sosu beszamelowego :
Do garnuszka dodałam 2 łyżki margaryny, rozpuściłam. Do rozpuszczonej margaryny dodałam partiami 2 łyżki mąki , mieszałam do połączenia składników. Dodałam 2 szklanki mleka , wlewałam pomału i cały czas mieszałam. Pogotujemy chwile , cały czas mieszając , aż zacznie gęstnieć sos.
Polewamy od razu przygotowanym sosem ( im dłużej stoi tym szybciej gęstnieje i mogą porobić się kluchy ).