lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Lazania z kaszą oraz komosą ryżową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja nowość kulinarna, wymyślona na poczekaniu. Pyszna i dobrze doprawiona. Lazania z kaszą pęczak oraz komosą ryżową czerwoną.

Lazania z kaszą oraz komosą ryżową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania z kaszą oraz komosą ryżową

Składniki na Lazanie z komosą czerwoną i kaszą:

  • mięso wieprzowe 500 g ( łopatka)

 

  • kasza niepalona 100 g

 

  • komosa ryżowa czerwona 50 g

 

  • ser Koryciński z suszonym borowikiem 300 g

 

  • keczup 4 łyżki

Dodatkowo:

  • ser żółty 100 g

 

  • makaron do lasagne

 

Składnik na sos beszamelowy :

Sposób przygotowania:

Lazania z kaszą oraz komosą ryżową

Wykonanie farszu do lazanii :

Mięso mielone wkładamy do patelni, podlewając lekko oliwa z oliwek i smażymy. W trakcie smażenie dodajemy ser z borowikiem i razem dusimy. Podlewamy wodą i dusimy, aż ser się rozpuści a mięso będzie miękkie. Dodajemy 4 łyżki keczupu nadal mieszając. Zostawiamy pod przykryciem niech podusi się jeszcze chwilkę. Makaron gotujemy koło 7-8 minut i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kasze i komosę gotujemy koło 15 minut , odcedzamy i przekładamy do mięsa mielonego z sosem. Zostawiamy pod przykryciem kasza i komosa wchłoną sos. Farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego na makaron ,i tak po kolei makaron , farsz i zalewamy sosem beszamelowym. Posypujemy startym serem. Pieczemy w 200 stopniach koło 35-40 minut :)

Wykonanie sosu beszamelowego :

Do garnuszka dodałam 2 łyżki margaryny, rozpuściłam. Do rozpuszczonej margaryny dodałam partiami 2 łyżki mąki , mieszałam do połączenia składników. Dodałam 2 szklanki mleka , wlewałam pomału i cały czas mieszałam. Pogotujemy chwile , cały czas mieszając , aż zacznie gęstnieć sos.
Polewamy od razu przygotowanym sosem ( im dłużej stoi tym szybciej gęstnieje i mogą porobić się kluchy ).

Lazania z kaszą oraz komosą ryżową
Kaszę i komosę wsypujemy do garnka z wodą i gotujemy 15 minut od zagotowania .
Lazania z kaszą oraz komosą ryżową
Mięso mielone wkładamy do patelni , podlewając lekko oliwa z oliwek i smażymy . W trakcie smażenie dodajemy ser z borowikiem i razem dusimy. Podlewamy wodą i dusimy, aż ser się rozpuści a mięso bedzie miękkie.
Lazania z kaszą oraz komosą ryżową
Kasze i komosę gotujemy koło 15 minut , odcedzamy i przekładamy do mięsa mielonego z sosem . Zostawiamy pod przykryciem kasza i komosa wchłoną sos.
Lazania z kaszą oraz komosą ryżową
Farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego na makaron ,i tak po kolei makaron , farsz i zalewamy sosem beszamelowym. Posypujemy startym serem . Pieczemy w 200 stopniach koło 35-40 minut :)