bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Warzywne leczo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Letnią porą kiedy wszystkie warzywa mam ze swojego ogródka często przyrządzam takie pyszne warzywne leczo.

Warzywne leczo

Składniki:

Warzywne leczo

 

Sposób przygotowania:

Warzywne leczo
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na oleju. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do podsmażonej cebuli i razem smażymy na małym ogniu.

Pomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cukinii, wszystko razem dusimy do miękkości. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane warzywa przekładamy na patelnię, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Dusimy pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.