Sposób przygotowania:
Warzywne leczo
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na oleju. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do podsmażonej cebuli i razem smażymy na małym ogniu.
Pomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cukinii, wszystko razem dusimy do miękkości. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane warzywa przekładamy na patelnię, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Dusimy pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.
Pomidory sparzamy gorącą wodą, zdejmujemy skórę i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do cukinii, wszystko razem dusimy do miękkości. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane warzywa przekładamy na patelnię, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Dusimy pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.