alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Lazania z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przysmak Garfielda :) pyszne i bardzo sycące danie. Spokojnie wystarczy dla 6-8 osób, w zależności od apetytu.

Lazania z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania z mięsem mielonym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lazania z mięsem mielonym
Sos pomidorowy: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, podsmażyć cebulkę na rumiano. Następnie dodać mięso, wymieszać i przesmażyć. Dodać sol, pieprz, tymianek i przecier pomidorowy. Podlać wodą (ok 1 szkl) i dusić pod przykryciem ok 10 min. Sos beszamel: Masło roztopić w garnku, wsypać mąkę i przesmażać mieszając. Wlać mleko i cały czas mieszając gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do naczynia wlać trochę sosu beszamel, wyłożyć płaty lazanii, następnie sos pomidorowy i posypać startym serem. Powtarzać do skończenia składników kończąc startym serem. Zapiekać 40 min w temp 180 st.
Lazania z mięsem mielonym
Z mąki i masła przygotować zasmażkę, wlać mleko i gotować, doprawić.
Lazania z mięsem mielonym
Na spodzie naczynia wylać trochę sosu beszamel,ułożyć płaty makaronu, sos pomidorowy.
Lazania z mięsem mielonym
Posypać startym żółtym serem i powtarzać do wyczerpania składników
Lazania z mięsem mielonym
Lazanię zapiekać ok 40 min w temp 180 st.