Sposób przygotowania:
Lazania z jarmużem
Jarmuż umyć i przebrać, usunąć grubsze łodyżki. Listki porwać na kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty czosnek i przesmażyć chwilę. Wrzucić liście, smażyć aż zmniejszą objętość. Odstawić. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć mięso rozdrabniając drewnianą łopatką. Wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę. Przesmażyć. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Na dno naczynia żaroodpornego wylać 2-3 łyżki beszamelu (doprawiłam solą i pieprzem i musztardą). Wyłożyć 3 płaty makaronu. Nałożyć połowę sosu mięsnego. Przykryć 3 płatami makaronu. Polać odrobiną beszamelu, wyłożyć jarmuż, polać beszamelem i nakryć makaronem. Następnie wyłożyć drugą połowę sosu mięsnego, przykryć pozostałym makaronem, wylać resztę beszamelu i posypać tartym serem. Piec około 30-35 minut w 190 stopniach.