Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lazania z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna bezmięsna ale sycąca lazania

Lazania z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania z soczewicą

 

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g pieczarek
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 50 g suchej soczewicy
  • 12 płatów makaronu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
  • 100 g sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Lazania z soczewicą
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu (u mnie było napisane, że należy wcześniej namoczyć). Odcedzić. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej, przesmażyć, dodać pokrojoną paprykę, starta marchewkę i przeciśnięty czosnek. Wymieszać i smażyć chwilę na małym ogniu. Dodać pomidory krojone wraz z zalewą. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać soczewicę, wymieszać i dusić jeszcze chwilę razem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami makaron i sos. Wykończyć niewielką ilością sosu, posypać serem żółtym startym na tarce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Lazanię wyjąć, lekko przestudzić, pokroić na porcje i podawać
Lazania z soczewicą
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu (u mnie było napisane, że należy wcześniej namoczyć). Odcedzić.
Lazania z soczewicą
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej, przesmażyć, dodać pokrojoną paprykę, starta marchewkę i przeciśnięty czosnek. Wymieszać i smażyć chwilę na małym ogniu.
Lazania z soczewicą
Dodać pomidory krojone wraz z zalewą. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać soczewicę, wymieszać i dusić jeszcze chwilę razem.
Lazania z soczewicą
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami makaron i sos. Wykończyć niewielką ilością sosu, posypać serem żółtym startym na tarce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut.