Sposób przygotowania:
Lazania z soczewicą
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu (u mnie było napisane, że należy wcześniej namoczyć). Odcedzić. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej, przesmażyć, dodać pokrojoną paprykę, starta marchewkę i przeciśnięty czosnek. Wymieszać i smażyć chwilę na małym ogniu. Dodać pomidory krojone wraz z zalewą. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać soczewicę, wymieszać i dusić jeszcze chwilę razem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami makaron i sos. Wykończyć niewielką ilością sosu, posypać serem żółtym startym na tarce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Lazanię wyjąć, lekko przestudzić, pokroić na porcje i podawać