Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Ryż wrzucić do gorącej, osolonej wody. Gotować 10 minut. Odcedzić. Cukinię umyć i pokroić wraz ze skórką na 1 cm plasterki. Przyprawić solą i pieprzem.
Czerstwą bułkę namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmięknie dobrze odsączyć dokładnie z nadmiaru wody. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mięso mielone umieścić w misce. Dodać cebulę, ryż, bułkę oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie.
Połowę cukinii wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Następnie wyłożyć przygotowaną masę mięsną. Na wierzch wyłożyć drugą połowę plastrów cukinii. Podlać 1 szklanką bulionu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.
Po tym czasie wyłożyć na zapiekankę kilka plastrów sera i zapiekać jeszcze około 10 minut do rozpuszczenia sera.
Czerstwą bułkę namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmięknie dobrze odsączyć dokładnie z nadmiaru wody. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mięso mielone umieścić w misce. Dodać cebulę, ryż, bułkę oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie.
Połowę cukinii wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Następnie wyłożyć przygotowaną masę mięsną. Na wierzch wyłożyć drugą połowę plastrów cukinii. Podlać 1 szklanką bulionu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut.
Po tym czasie wyłożyć na zapiekankę kilka plastrów sera i zapiekać jeszcze około 10 minut do rozpuszczenia sera.