Sposób przygotowania:
Lazania ze szpinakiem
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy szpinak, mieszamy aż się rozmrozi i odparuje z nadmiaru wody. Doprawiamy do smaku pieprzem i kruszymy do niego fetę. Mieszamy. W garnku rozpuszczamy pozostałe masło wsypujemy mąkę i rozprowadzamy ją mlekiem. Gotujemy aż sos będzie miał konsystencje gęstej śmietany. Przyprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu beszamelowego układamy 3 płaty makaronu, układamy szpinak ,polewamy białym sosem, ponownie układamy makaron, nadzienie szpinakowe , sos i ostatnie płaty, resztę szpinaku z fetą i sosu, a na sam wierzch pokrojony w paski żółty ser. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.