Sposób przygotowania:
Lazania ze szpinakiem
Płaty lazanii ugotować według przepisu na opakowaniu. Dymkę pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać. Natkę i koperek posiekać. Pomidory opłukać, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w paseczki. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, włożyć mięso mielone, przesmażyć. Dodać dymkę i czosnek, smażyć jeszcze chwilę. Włożyć pomidory, szynkę i zieleninę, przyprawić solą i pieprzem. Rozmrożony szpinak rozmrozić na patelni, aby woda wyparowała. Formę żaroodporną posmarować resztą oleju. Wyłożyć cienką warstwę śmietany roztrzepanej z jajkami i serem. Ułożyć 2 płaty lazanii, na nich połowę szpinaku, posmarować ponownie masą śmietanową. Przykryć 2 płatami lazanii, wyłożyć warstwę mięsa. Ponownie posmarować masą śmietanową, wyłożyć 2 pozostałe płaty lazanii i szpinak, posmarować masą śmietanową, obłożyć plasterkami mozzarelli. Posmarować resztą masy śmietanowej, obłożyć wiórkami masła. Sos: pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i przecier pomidorowy, dusić 10 min, ew. podlać odrobiną wody. Sos przyprawić solą i pieprzem, polać lazanię. Piec ok. 35 minut w temp. 200 C.
weronikaS