Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Łazanki inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Warzywa oczyścić, umyć i pokroić (niezbyt drobno). W międzyczasie można już ugotować makaron...

Łazanki inaczej

Składniki:

Łazanki inaczej

 

  • 25 dag pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 małej główki kapusty włoskiej
  • cebula
  • 30 dag filetów rybnych
  • kawałek pora
  • ok. 25 dag makaronu (dowolnego - rurki, spiralki lub łazanki)
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej oliwa z oliwek, tłoczona na zimno)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Łazanki inaczej
Warzywa oczyścić, umyć i pokroić (niezbyt drobno). W międzyczasie można już ugotować makaron.

Cebule zeszklić na oliwie, dodać pieczarki i smażyć do momentu odparowania całej wody, po usmażeniu przełożyć do garnka. Następnie smażyć kapustę, 5 min później dodać marchewkę, a na końcu pora, przełożyć wszystko do usmażonych pieczarek.

Rybę (ja używam filetów z mintaja, nie są drogie i całkiem smaczne, ale to już kwestia gustu) pokroić w poprzek na 1 cm paski, usmażyć na patelni, posypać solą i pieprzem, dodać do pozostałych składników. Do garnka z wszystkimi produktami wlać odrobinę wody i dusić ok. 2 min, na koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek, doprawić pieprzem i solą. Przygotowaną potrawę nakładać na gorący makaron. Bardzo dobrze komponuje się z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina.