Sposób przygotowania:
Łazanki z białą kapustą i grzybami
Makaron łazanki gotujemy w osolonej wodzie i przepłukujemy zimną aby się nie posklejał. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka o szerokim dnie, dodajemy jarzynkę oraz sól, podlewamy wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem, Grzyby moczymy przez około 30 minut, następnie drobno je kroimy i gotujemy w wodzie w której były moczone, dodajemy około 1 łyżeczki soli - woda powinna z grzybków w 99% odparować. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy kapusta jest już ugotowana dodajemy do niej cebulę oraz ugotowane grzybki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy makaron łazanki - doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
zewa
Konczi
Czy do makaronu na łazanki dodajesz ziemniaka bądź smalec??
widzisz, ja tez kocham z kiszoną ale dzisiaj eksperymentowaliśmy na życzenie mojej drugiej połowy :) wyszło smaczne i jeszcze do tej wariacji wrócimy :))
zewa
Właśnie widziałam w przepisie na makaron, że dodajesz smalec. Ja nie dodaję ani smalcu ani ziemniaka. A co ten smalec bądź ziemniak daje, bo muszę przyznać, że to mnie zaciekawiło.
Konczi
Konczi
ziemniaka nie dodałam - dlatego pytam czy próbowałaś, a smalec sprawił że ciasto było cudnie elastyczne i gotując bez dodatku oliwy nie kleił się po odcedzeniu :) to tyle moich obserwacji :)
zewa
Planuję po niedzieli zrobić łazanki więc wypróbuję z tym smalcem, będę miała porównanie.
szpileczka
Konczi
były bardzo dobre :)))