Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Łazanki z białą kapustą i grzybami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Łazanki z białą kapustą i grzybami to świetna odmiana dla tradycyjnych łazanek z mięsem

Łazanki z białą kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łazanki z białą kapustą i grzybami

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka jarzynki - przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka makaronu łazanki - przepis na makaron u mnie :)

Sposób przygotowania:

Łazanki z białą kapustą i grzybami
Makaron łazanki gotujemy w osolonej wodzie i przepłukujemy zimną aby się nie posklejał. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka o szerokim dnie, dodajemy jarzynkę oraz sól, podlewamy wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem, Grzyby moczymy przez około 30 minut, następnie drobno je kroimy i gotujemy w wodzie w której były moczone, dodajemy około 1 łyżeczki soli - woda powinna z grzybków w 99% odparować. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy kapusta jest już ugotowana dodajemy do niej cebulę oraz ugotowane grzybki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy makaron łazanki - doprawiamy sosem sojowym oraz pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
Łazanki z białą kapustą i grzybami
kapustę gotujemy wraz z jarzynką i solą
Łazanki z białą kapustą i grzybami
namoczone grzybki drobno kroimy - gotujemy
Łazanki z białą kapustą i grzybami
do kapusty dodajemy cebulę, a następnie grzybki
Łazanki z białą kapustą i grzybami
na koniec dodajemy makaron i doprawiamy do smaku