Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Łazanki z kapustą i grzybami Ziziunki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna kapusta z grzybami domowymi kluskami mojej babci.

Łazanki z kapustą i grzybami  Ziziunki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łazanki z kapustą i grzybami Ziziunki

 

 

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • pół główki kapusty(małej),
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • garść suszonych grzybów,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą i grzybami Ziziunki
Kiszoną kapustę obgotować(do miękkości) i odcedzić. Świeżą kapustę poszatkować i również obgotować i odcedzić. Uprzednio namoczone grzyby ugotować, a gdy będą zimne skręcić przez maszynkę lub drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wszystkie składniki połączyć w dużym garnku, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. KLUSKI: Z mąki i wody zagnieść ciasto o luźnej konsystencji. Zagotować osoloną wodę w garnku i wrzucać nieregularne, rwane kluski. Gotować około 5 minut, po czym odcedzić i dodać do garnka z kapustą. Wszystko dokładnie wymieszać.
Łazanki z kapustą i grzybami  Ziziunki
Obie przegotowane kapusty mieszamy z grzybami i cebulką
Łazanki z kapustą i grzybami  Ziziunki
Kluski z mąki i wody gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie