ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Łazanki z kapustą włoską i kiszoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie jednogarnkowe, pożywne i łatwe do przyrządzenia.

Łazanki z kapustą włoską i kiszoną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łazanki z kapustą włoską i kiszoną

 

  • pół kapusty włoskiej
  • 200 - 300 g kapusty kiszonej
  • 6-8 pieczarek
  • 200 - 300 g boczku wędzonego
  • 1 opakowanie makaronu świderki
  • sól
  • pieprz
  • maggi

 

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą włoską i kiszoną
Kapustę włoską szatkujemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną (którą wcześniej siekamy). Osoby, które nie lubią kwaśnych potraw powinny odlać pierwszą wodę z kiszonej kapusty, tuż po jej zagotowaniu się, wlać świeżej wody, i kontynuować gotowanie kapusty aż do jej miękkości.Boczek kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy. Boczek i pieczarki podsmażamy na wolnym ogniu. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odlewamy wodę i do makaronu dodajemy pieczarki z kiełbasą. Gdy kapusty już będą miękkie, również odcedzamy je i dodajemy do reszty składników. Zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum i często mieszając dusimy łazanki pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie doprawiamy je maggi i pieprzem. Następnie dusimy jeszcze chwilę. Gotowe!
Łazanki z kapustą włoską i kiszoną
Wszystkie potrzebne składniki kupimy bez problemu w każdym sklepie.
Łazanki z kapustą włoską i kiszoną
Dzięki użyciu patelni teflonowej nie musimy używać dużo tłuszczu do smażenia, co sprawia że nasza potrawa jest zdrowa.
Łazanki z kapustą włoską i kiszoną
Makaron świderki może i jest nietypowy do potrawy zwanej "łazanki" lecz moim zdaniem pasuje do niej nie mniej niż typowy!