aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Lecho z cukini

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszne leczo z cukini, polecam

Lecho z cukini Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lecho z cukini

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lecho z cukini
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojone papryki w kostkę i przykrywamy patelnię pokrywką, by ładnie nam się dusiło. W tym czasie kroimy cukinie (ze skórką) w kostkę. Gdy cukinie mamy już pokrojone, przekładamy cebulkę z papryką do garnka i dodajmy cukinię, gotujemy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy pokrojoną cukinię. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy. Dusimy jeszcze ok. 30 minut. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych wcześniej ii suchych słoików. Zakręcamy mocno i stawiamy słoik do góry dnem. W celu lepszej pasteryzacji na drugi dzień gotujemy jeszcze słoiczki przez ok. 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką .
Lecho z cukini
podsmazamy cebulke pokrojona w kosteczke na patelni
Lecho z cukini
dodajemy pokrojone papryki w kosteczke .
Lecho z cukini
przekladamy do garnka i dodajemy cukinie
Lecho z cukini
dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy