Sposób przygotowania:
leczo
Najpierw rozdrabniamy wszystkie składniki, cebulę kroimy w talarki, paprykę w dość cienkie paski o długości 3-4cm ,kiełbasę w cienkie ćwiarteczki aby podczas smażenia szybko się przypiekły. Wlewamy do rondla 2łyżki oliwy i zaczynamy od najtwardszych składników czyli najpierw cebula przez jakieś 2-3minuty niech smaży się sama później dodajmy paprykę przyprawmy już wstępnie to solą, pieprzem i papryką trochę przesmażmy pod przykrywką mieszając co jakieś 2minuty gdy papryka będzie już przypieczona i trochę zmięknie dorzućmy kiełbasę powinna się przysmażać około 3minut. W czasie smażenia cebuli jeśli używamy świeżych pomidorów należy je sparzyć i obrać ze skórki następnie pokroić ale nie trzeba robić tego wyjątkowo starannie bo podczas duszenia i tak się rozpadną. Gdy kiełbasa będzie już przypieczona możemy dołożyć zioła aby chwile się przesmażyły i uintensywniły swój smak, potem dodajemy pomidory i dusimy całość pod przykryciem co najmniej do momentu aż pomidory się rozpadną lub gdy wszystkie warzywa będą miękkie chodzi przede wszystkim o paprykę.Przed wyłączeniem gazu sprawdźmy koniecznie smak gdy pomidory sprawią że danie jest kwaśne dodajmy odrobinę cukru; dodajmy też w razie czego przyprawy
Gość