magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

leczo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne sycące danie

leczo

Składniki:

leczo

 

  • Proporcja na ok 4osoby
  • 6 dużych cebul białych
  • 2papryki[czerwona i żółta]
  • kawałek dobrej chudej kiełbasy
  • 3-4dojrzałe pomidory ewentualnie średnia puszka pomidorów bez skórki
  • przyprawy sól,pieprz,papryka w proszku mnóstwo ziół majeranek oregano trochę bazylii

 

  • ewentualnie można też dodać małą cukinię lub kabaczka

Sposób przygotowania:

leczo
Najpierw rozdrabniamy wszystkie składniki, cebulę kroimy w talarki, paprykę w dość cienkie paski o długości 3-4cm ,kiełbasę w cienkie ćwiarteczki aby podczas smażenia szybko się przypiekły. Wlewamy do rondla 2łyżki oliwy i zaczynamy od najtwardszych składników czyli najpierw cebula przez jakieś 2-3minuty niech smaży się sama później dodajmy paprykę przyprawmy już wstępnie to solą, pieprzem i papryką trochę przesmażmy pod przykrywką mieszając co jakieś 2minuty gdy papryka będzie już przypieczona i trochę zmięknie dorzućmy kiełbasę powinna się przysmażać około 3minut. W czasie smażenia cebuli jeśli używamy świeżych pomidorów należy je sparzyć i obrać ze skórki następnie pokroić ale nie trzeba robić tego wyjątkowo starannie bo podczas duszenia i tak się rozpadną. Gdy kiełbasa będzie już przypieczona możemy dołożyć zioła aby chwile się przesmażyły i uintensywniły swój smak, potem dodajemy pomidory i dusimy całość pod przykryciem co najmniej do momentu aż pomidory się rozpadną lub gdy wszystkie warzywa będą miękkie chodzi przede wszystkim o paprykę.Przed wyłączeniem gazu sprawdźmy koniecznie smak gdy pomidory sprawią że danie jest kwaśne dodajmy odrobinę cukru; dodajmy też w razie czego przyprawy