Sposób przygotowania:
Leczo
Paprykę umyć, oczyścić z gniazdek ziarenek i pokroić na paseczki. Papryczkę ostrą umyć, oczyścić z nasionek i posiekać. Pomidory umyć, obrać ze skórki, wykroić środek i pokroić pomidory w kostkę. Cebulę obrać, popukać zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kostkę ( można pokroić różne rodzaje kiełbasy). Na rozgrzanym oleju, na patelni podsmażyć kiełbasę, a następnie dodać do tego cebulę i dalej podsmażać. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć. Do podsmażanej kiełbasy i cebuli dodać papryczkę, paprykę praz pomidory i czosnek. Wszystko razem należy dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Kiedy papryka będzie już miękka doprawić do smaku słodką papryką, pieprzem i solą według własnego uznania. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.